Rådgivning

Slik produserer du engasjerende innhold

Publisert:

3.11.2022

I Zoaring spesialiserer vi oss på å produsere innhold til ulike målgrupper. Vi har jobbet med over 400 private bedrifter og offentlige virksomheter. 400 ulike arbeidsplasser. Interne og eksterne målgrupper i alle aldre. Derfor tør vi å påstå at vi har en helt unik innsikt når det kommer til formidling av innhold. Denne innsikten tar vi med oss inn i alle oppdrag for å produsere engasjerende innhold som treffer din målgruppe.

Hva er egentlig innholdsproduksjon?

Vi definerer innholdsproduksjon som selve prosessen med å utvikle og skape et konsept og en historie gjennom skriftlig og/eller visuelt innhold. Det kan være animasjonsfilmer, e-bøker, blogginnlegg, poster på sosiale medier, infografikk eller e-læringskurs.

Hvor mange som involveres i innholdsproduksjonen, varierer ut ifra selve oppgaven. Et blogginnlegg krever vanligvis bare en forfatter. Men en animasjonsvideo, avhengig av skalaen, krever noen ganger et mye større team. Når vi i Zoaring produserer animasjonsfilm for bedrifter, stiller vi med et kreativt team bestående av tekstforfatter, illustratør/animatør, prosjektleder, produksjonssjef, lydstudio og skuespiller. Hele dette teamet er eksperter i hvert sitt fagfelt – og sammen jobber vi for å skape engasjerende innhold i alle ledd.

Zoarings 3 tips for å utvikle engasjerende innhold

1. Husk at det er mottakerne som bestemmer hvordan innholdet du kommuniserer blir mottatt.

«Hæ? Er det ikke jeg eller kommunikasjonsselskapet som bestemmer det?» tenker du kanskje. 

Nei. Det er nemlig mottakerne som bestemmer om innholdet er engasjerende og forståelig.

Når vi jobber med innholdsproduksjon, må vi derfor se ting fra mottakernes perspektiv. Du er gjerne ekspert på temaet du skal produsere innhold om, men det er ikke sikkert mottakerne kan like mye om temaet som deg. I korte trekk handler det altså om å rense hodet for all den kunnskapen du har, og prøve å se ting fra mottakernes perspektiv.

For å utvikle engasjerende innhold, må vi derfor kartlegge hvor mye forkunnskap mottakerne har om temaet, og bruke dette som et utgangspunkt. Ved å ta denne “mottakersjekken” kan vi sikre at innholdet treffer godt. 

2. Vær personlig og relaterbar – dersom det passer situasjonen

De aller, aller fleste setter pris på å bli fortalt noe på en uformel, ujålete og ukomplisert måte. Det er i hvert fall vår erfaring etter over ti år med innholdsproduksjon.

Uansett om du skal fortelle innbyggerne i kommunen hva de har lov (og ikke lov) til å kaste i do, eller om du skal få hundrevis av ansatte engasjert i en ny strategi, så hjelper det alltid å formidle dette innholdet på en personlig og relevant måte.

Relevans er et viktig grep vi i Zoaring bruker når vi skal produsere innhold som engasjerer. Fra atferdsvitenskap vet vi at relevans trigger oppmerksomheten. Når hjernen vår blir presentert med ny informasjon, har den en filtreringsprosess som definerer om informasjon blir lagret i korttids- eller langtidshukommelsen. Hjernen vår speiler den nye informasjonen mot tidligere erfaringer, og spør seg selv  “gir dette mening?” og “er dette relevant for meg?”. Hvis svaret er “ja”, blir informasjonen mest sannsynlig lagret i langtidshukommelsen. Med andre ord – informasjonen blir husket.

Hvis vi presenterer ren informasjon uten noe form for tydelig relevans til mottakerne, risikerer vi at de ikke føler innholdet er aktuelt for dem, og dermed ikke følger like godt med.

3. Tenk på hvilken verdi mottakerne får igjen av innholdet

  1. Uansett hva du ønsker å kommunisere gjennom innholdet du produserer, det være tydelig fra start hvilken verdi mottakerne får igjen for det. Dette punktet henger sammen med punkt 1 om at vi alltid må tenke på mottakerne i all innholdsproduksjon.

    Et spørsmål vi alltid stiller kundene våre i oppstarten – etter vi har definert hvem mottakerne er – er “what’s in it for me?” Vi er tross alt oss selv nærmest, så du må gi mottakerne en grunn til å bry seg om det du formidler. Dette er et helt essensielt element for å produsere engasjerende innhold.

    La oss si at du vil få alle innbyggere i kommunen din til å slutte å kaste ting i do. Du må formidle at det kun er tiss, bæsj og dopapir som skal kastes i toalettet. Ikke våtservietter, q-tips, tamponger og matrester.

    Så, hva er utfordringen her? De fleste av oss misliker å bli fortalt hva vi skal gjøre med en advarende pekefinger. Da føler vi oss umyndiggjort, og det er større sannsynlighet for at vi bare himler med øynene av budskapet som formidles.

    For å få mottakerne engasjert i innholdet, må vi vinkle det på en måte som får frem de positive fordelene ved å følge reglene (og de negative konsekvensene av å ikke gjøre det).

I eksempelet med avfall i do kan vi jo si at du gjør en god innsats for miljøet. Dette er jo fint og flott, men sier lite om hvordan det konkret kommer til å gjøre mottakernes hverdag litt bedre. Men kanskje du vil unngå å få rotter hjemme? Da er det smart å unngå å kaste matavfall i do. Og gjerne du vil bade i rent vann på sommerstid, uten å svømme i brukte våtservietter og tamponger? Jo, da kan du ikke kaste dette i do selv.

Med slike eksempler er det altså ingen tvil om hvorfor dette er relevant. Og vipps så har vi produsert engasjerende innhold som skaper verdi for mottakerne! 

PS. Interessert i å se filmen om avfall i do?

Disse 3 stegene, og mye, mye mer, inkluderer vi alltid når vi skal produsere engasjerende innhold – enten det er i form av tekstforfatting, animasjonsfilm, e-læring eller som rådgivere. 

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)