Digitale løsninger

Slik har vi forenklet budskap for over 400 bedrifter

Publisert:

15.12.2022

Hva er definisjonen på et budskap? 

Et budskap er det en avsender formidler eller sender til én eller flere mottakere, som regel en slags overføring av kunnskap, informasjon, ideer, meninger, nyheter og mye, mye mer. Ja, egentlig alt som kommer inn under den store kommunikasjonsparaplyen. Et budskap kan formidles på uttallige ulike måter – men for oss i Zoaring formidles det i hovedsak gjennom tekst i ulike formater. 

Og på samme måte som at flyreiser har en ønsket destinasjon, har også teksten vi skriver et mål. Dette målet kalles gjerne tekstens budskap. 

Hvordan kan du formidle et budskap best mulig?

Helt siden oppstarten i 2012, har vi vokst mye, og jobbet med en enorm mengde ulike industrier og bedrifter om ulike temaer. Fra bilbransjen og legemiddelindustrien til kommuner, direktorater og departementer. 

Men uansett bransje og tema, har vi ett klart formål når kundene kommer til oss – nemlig å gjøre budskapet deres enkelt og forståelig. Det gjør vi gjennom forenkling

Og etter 10 år, over 400 kunder og 800 prosjekter, tør vi å påstå at vi er eksperter på forenkling. Naturlig nok sitter vi igjen med mange erfaringer og tips til hvordan du kan forenkle ditt budskap. Her er noen av dem: 

Tre tips til hvordan du kan forenkle ditt budskap

1. Vær relaterbar og personlig

De aller, aller fleste setter pris på å bli fortalt noe på en uformel, ujålete og ukomplisert måte. Det er i hvert fall vår erfaring.

Uansett hvilket budskap du har – om du skal fortelle innbyggerne i kommunen hva de har lov (og ikke lov) til å kaste i do, eller om du skal få hundrevis av ansatte engasjert i en ny strategi – så hjelper det alltid å formidle dette på en personlig og relevant måte.

Relevans er et viktig grep vi i Zoaring bruker når vi skal få frem et budskap som engasjerer. Fra atferdsvitenskap vet vi at relevans trigger oppmerksomheten. Når hjernen vår blir presentert med ny informasjon, har den en filtreringsprosess som definerer om informasjon blir lagret i korttids- eller langtidshukommelsen. Hjernen vår speiler den nye informasjonen mot tidligere erfaringer, og spør seg selv  “gir dette mening?” og “er dette relevant for meg?”. Hvis svaret er “ja”, blir informasjonen mest sannsynlig lagret i langtidshukommelsen. Med andre ord – informasjonen blir husket.

Hvis vi presenterer budskapet uten noe form for tydelig relevans til mottakerne, risikerer vi at de ikke føler innholdet er aktuelt for dem, og dermed ikke følger like godt med.

2. Bruk et enkelt språk

Mange tror at lange og kompliserte setninger, med store ord, har en høyere intellektuell verdi enn de som er enkle og presise. Hiver du noen buzzwords inn i setningen i tillegg – jo, da fremstår du enda smartere. 

Eh, nei. Så enkelt er det dessverre ikke. For det er faktisk mye vanskeligere å skrive enkelt og presist enn å skrive langt og komplisert. Men samtidig er det utrolig viktig hvis du ønsker at folk skal forstå og engasjere seg i budskapet ditt. 

Grunnen til det er enkel. Dersom målgruppen din forstår mer av det du skriver, gir budskapet mer mening. Velger du vage eller kompliserte begreper fremfor enkle og dagligdagse ord, risikerer du å miste viktige deler av budskapet. 

Vi forstår at det kan være skummelt å legge fra seg fagterminologi og stammespråket på arbeidsplassen. Men prøv å se teksten din med nye øyne når du leser gjennom den. Still deg selv spørsmål som “kan jeg si dette på en enklere måte?”, eller “finnes det et enklere ord for dette?”. Ja, det krever litt ekstra arbeid. Men vi lover at budskapet ditt vil komme tydeligere frem. 

Budskap

3. Distribuer budskapet gjennom effektive markedsføringskanaler

En forutsetning for å lykkes med å formidle budskapet ditt handler ikke bare om innholdet du lager. Det handler også om å sørge for at alle i målgruppen mottar og får ta del i den samme informasjonen. 

La oss ta internkommunikasjon som et eksempel. En utfordring for flere større selskaper i dag er de har mange ulike verktøy for å dele informasjon. Noen poster på Workplace, andre sender e-mail, noen chatter i Slack mens andre bruker SharePoint og Teams. 

Vi må derfor prøve å sikre at alle får den samme informasjonen, på samme tid, på en enkel og oversiktlig måte. Faktisk, så har vi laget vår helt egen plattform, Zelo, som sikrer nettopp dette. Zelo er et verktøy som sikrer at budskapet formidles til riktige folk, på foretrukket kanal, med et enkelt tastetrykk. 

Er du interessert i å vite mer om hvordan vi i Zoaring kan hjelpe deg med å formidle og forenkle budskapet ditt? Ta kontakt med oss! 

Anja Marie Falch

Kreativ leder og selvdiagnostisert fonofob. Anja er kapteinen på Zoarings kreative skip og kan kommunikasjon, forenkling og formidling av budskap til fingerspissene. Med en urokkelig tro på at ingen utfordringer er for store, sørger hun for at kundens forventninger ikke bare møtes, men overgås gang på gang.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)