Animasjon
Scribe
7 ting vi vurderer når vi lager film
Publisert:
18.2.2021
Vår filosofi er at uansett hvor komplisert noe er – så kan det forenkles. Samtidig er vi av den oppfatningen at selv om noe skal være informativ eller lærerikt, så trenger det ikke være kjedelig. Kjernekompetansen vår ligger i å finne essensen av våre kunders budskap, og presentere det på en engasjerende og lærerik måte gjennom animasjonsfilm.
Forenkling:
Vår filosofi er at uansett hvor komplisert noe er – så kan det forenkles. Samtidig er vi av den oppfatningen at selv om noe skal være informativ eller lærerikt, så trenger det ikke være kjedelig. Kjernekompetansen vår ligger i å finne essensen av våre kunders budskap, og presentere det på en engasjerende og lærerik måte gjennom animasjonsfilm.
Målgruppe:
Når målgruppen og mål for læring er satt, går vi i gang med å vurdere og forstå målgruppens utgangspunkt. Hvor mye kan målgruppen fra før av om innholdet vi skal formidle? Dette spørsmålet er viktig å svare på for å definere retningen videre. Basert på dette bestemmer vi oss for kompleksiteten i manus – som for eksempel hvor mye vi skal bryte ned innholdet, og hvilke ord og setninger vi skal bruke.
En tett dialog med opplæringsavdelingen er helt avgjørende for å få best mulig innsikt i målgruppen og innholdet.
Strek og stil:
Temaet er også avgjørende for hvordan vi tilnærmer oss. Vi bruker ofte rene, enkle streker hvis det er et teknisk eller faglig tungt tema som skal nå en bred målgruppe. Det skaper mindre visuelt støy og gjør at hjernen fanger opp og fordøyer informasjonen lettere. Vi vet at arbeidshukommelsen har begrenset kapasitet, og derfor plukker vi ut noen hovedpunkter å fokusere på om gangen for å sikre at det blir husket.
Følelser:
For å passe på at innholdet i filmene huskes, bruker vi ofte følelser som virkemiddel – for eksempel humor. Humor, altså det å bli underholdt, trigger endorfiner i hjernen og skaper positive minner, som igjen lagres rett langtidshukommelsen vår.
Realistiske scenarioer:
Et annet grep vi ofte tar, er å spille på relevans og gjenkjennbarhet hos målgruppen, gjennom å for eksempel bruke realistiske scenarioer de kjenner seg igjen i. Når hjernen vår blir presentert for ny informasjon, har den en filtreringsprosess som definerer om informasjonen blir lagret i korttids- eller langtidshukommelsen. Hjernen vår speiler den nye informasjonen mot tidligere erfaringer og spør «Gir dette mening?» og «Er dette relevant for meg?». Hvis svaret er «ja», blir informasjonen mest sannsynlig lagret i langtidshukommelsen.
Innsikt:
Spennvidden mellom de ulike oppdragene våre har gitt oss en unik innsikt. En innsikt som har gitt oss evnen til å formidle både enkelt og komplisert innhold til ulike målgrupper – på en effektiv og forståelig måte. Enten det er å forklare virkemåten til biosimilær kreftmedisin, få barn til å forstå hva et lærende tankesett er, eller forklare hvordan et sentralrenseanlegg bruker sirkulær økonomi til den generelle befolkningen. Denne helhetsforståelsen skiller oss fra våre konkurrenter.
Visualisering:
Gjennom flere år har vi erfart hvordan ulike mennesker best tar til seg ny informasjon, og vi vet hvilke kommunikasjonsfeller vi må unngå. For oss handler det først og fremst om å velge de riktige ordene og vinklingene, deretter tenker vi på hvordan innholdet skal visualiseres for å underbygge manus. Innhold og budskap kommer alltid først, men det visuelle er også et uvurderlig virkemiddel for å formidle innholdet. Vi bruker erfaringer fra adferdspsykologi og grunnleggende pedagogiske prinsipper for å få mottakerne til å forstå – og huske – det vi ønsker å formidle.
Forskning viser nemlig at hjernen prosessere film og bilder 60.000 ganger raskere en tekst. Med en god kombinasjon av film, illustrasjoner, GIF-er og tydelig språk legger vi dermed et solid grunnlag for forståelse.