Rådgivning

Animasjon

Scribe

Vi har forenklet budskap i over 300 norske bedrifter — her er noe av det vi lærte

Publisert:

28.2.2019

De siste årene har vi hatt gleden av å vokse mye, og vært med på forenkling innenfor en enorm mengde industrier, fag og temaer. Vi har opparbeidet oss kunnskap om alt fra K2 vitaminer, bilbransjen og legemiddelindustrien, til kommuner, direktorater og departementer. Kundene kommer til oss med én tanke i hodet: budskapet må bli enkelt og forståelig. Etter seks år, over 300 kunder og 600 forenklingsoppdrag, står vi igjen med mange erfaringer og tips som vi ønsker å dele utover høsten. Betraktninger som vi både prater med, og utfordrer, våre kunder på. Her er noen av dem:

For å engasjere noen over tid, må man føle eierskap

Som prosjekteier i et selskap er det er ofte fristende å lage innhold som forteller et budskap «som om vi skulle ha sagt det selv». Vår erfaring er at det gir kredibilitet og et personlig preg, men det gir sjelden en stor merverdi til selve budskapet. Det er fordi målgruppen ofte har en helt annen arbeidshverdag, og kanskje også virkelighetsforståelse, enn avsender. Det er noe man bør være spesielt oppmerksomme på dersom det genereres mye innhold på egen hånd. Fortell helst historien fra målgruppens ståsted eller på deres premisser.

Enkelt språk er ikke nødvendigvis direkte språk

Tekniske budskap er kanskje spesielt fristende å kommunisere direkte og tydelig. Frasen «nå skal du se hvor enkelt dette fungerer» er noe som mange kan kjenne seg igjen i. «Enkelt» er dessverre relativt, og avhengig av erfaring, kunnskap og kjennskap til terminologi. Vår erfaring er at 8 av 10 oppdrag som forklarer tekniske budskap, også er myntet på personer uten teknisk kompetanse. Da er det viktigere å lage en historie rundt bruk og hva som skjer, heller enn å utbrodere hvert eneste tekniske trinn, og hver eneste detalj.

Dagligdagse situasjoner er undervurdert

Å forenkle budskap i Norge er et svært interessant og givende arbeid. Hver dag utspiller det seg en hel haug hyggelige, humoristiske og noen ganger også rare situasjoner i arbeidslivet rundt omkring i landet. Verdien av å bruke noen av disse særegenhetene som utgangspunkt for kommunikasjon, er i grunnen svært undervurdert. Enten man prater til kunder eller internt er dette en snarvei til følelsen av eierskap. De beskriver veldig ofte både arbeidskultur og arbeidsmiljø mer presist enn mye annet.

For å få effekt av enkle budskap må man ha en effektiv kanal å vise dem frem i

Altfor mange bedrifter i Norge har enten utdaterte eller lite brukervennlige digitale kanaler de kan kommunisere i. Dessverre. Mange intranett og Sharepoint står og ruster, mens de ansatte har laget sine egne uformelle kanaler som de chatter i til daglig. Selv om man lager supert innhold, har vi observert at det er utfordrende å få den nødvendige gjennomføringskraften som skal til på digital plattformer.

Derfor laget vi vår egen plattform, Zelo, som sikrer nettopp det. Zelo er utrolig brukervennlig og lett å komme i gang med. I neste post skal vi dele mer om hva vi har lært de siste årene om å sikre gjennomføring internt i bedriften.

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)