fbpx
Uttrykket "i forhold til"

Grammatikkhjørnet: Uttrykket “i forhold til”

Skrevet av Ole-Kristian Førde, tekstforfatter og prosjektleder

Det er mulig jeg slår inn åpne dører ved å påpeke at man i norsk språkbruk ofte ser uttrykket “i forhold til” brukt på en feilaktig måte. Likevel opplever jeg stadig å bli utsatt for denne grammatiske verkebyllen på en daglig basis, det være seg fra politikere på talerstolen, debattanter i Dagsnytt 18, TV-personligheter i beste sendetid og influensere i sosiale medier. Selv om feilbruken av uttrykket har blitt så vanlig at det nå er i ferd med å bli en del av dagligtalen, er det likefullt viktig å forstå at det faktisk finnes en riktig måte å bruke det på.

La oss først og fremst klargjøre hva “i forhold til” egentlig betyr. Uttrykket brukes til å beskrive forholdet mellom to ting eller situasjoner. For eksempel: “Antall smittetilfeller har økt i forhold til forrige uke”. Det er enkelt og greit å bruke uttrykket på denne måten, og en god huskeregel er at du skal kunne bytte ut «i forhold til» med «sammenlignet med» uten å endre meningsinnholdet.

Problemet oppstår når uttrykket brukes på en mer “kreativ” måte. Eksempelvis: “Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre i forhold til den turen vi har planlagt i helgen”, eller “han er blant de beste spissene i verden i forhold til skuddteknikk”. Her er uttrykket brukt på en måte som ikke egentlig gir mening. 

Mye av grunnen til at nordmenn stadig vekk skriver og sier i forhold til, er nok hovedsakelig at vi har hørt det så mye at vi tror det er rett og/eller at vi jåler til språket unødvendig. Noen bruker det for å høres mer sofistikerte ut, noe som i seg selv er et eneste stort paradoks.

Det å påpeke feil ved andres uttale eller grammatikk oppfattes i beste fall som irriterende eller petimetersk, så spørsmålet er hva som egentlig er mest plagsomt i det lange løp? Er det de som konstant bruker uttrykket feil eller sånne som meg som føler en trang for å påpeke feilen?  En ting er i hvert fall sikkert – hvis du lærer deg når du egentlig skal bruke uttrykket, kommer du også til å legge merke til hvor ofte andre bruker det feil.

Ønsker deg en forholdsvis fin dag videre!

Zoaring logo white small

I Zoaring hjelper vi deg å formidle ditt budskap slik at du blir forstått. Gjennom vår forenklingsprosess har vi hjulpet over 350 kunder å skape enkle, spennende og effektive historier.

Ta kontakt

contact@zoaring.com

Hospitalsgata 6
4006 Stavanger
Norge

Følg oss