Grammatikk

Grammatikkhjørnet: Uttrykket "i forhold til"

Publisert:

16.3.2023

Det er mulig jeg slår inn åpne dører ved å påpeke at man i norsk språkbruk ofte ser uttrykket "i forhold til" brukt på en feilaktig måte. Likevel opplever jeg stadig å bli utsatt for denne grammatiske verkebyllen på en daglig basis, det være seg fra politikere på talerstolen, debattanter i Dagsnytt 18, TV-personligheter i beste sendetid og influensere i sosiale medier.

Selv om feilbruken av uttrykket har blitt så vanlig at det nå er i ferd med å bli en del av dagligtalen, er det likefullt viktig å forstå at det faktisk finnes en riktig måte å bruke det på.

La oss først og fremst klargjøre hva "i forhold til" egentlig betyr. Uttrykket brukes til å beskrive forholdet mellom to ting eller situasjoner. For eksempel: "Antall smittetilfeller har økt i forhold til forrige uke". Det er enkelt og greit å bruke uttrykket på denne måten, og en god huskeregel er at du skal kunne bytte ut «i forhold til» med «sammenlignet med» uten å endre meningsinnholdet.

Problemet oppstår når uttrykket brukes på en mer “kreativ” måte. Eksempelvis: "Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre i forhold til den turen vi har planlagt i helgen”, eller "han er blant de beste spissene i verden i forhold til skuddteknikk”. Her er uttrykket brukt på en måte som ikke egentlig gir mening. 

Mye av grunnen til at nordmenn stadig vekk skriver og sier i forhold til, er nok hovedsakelig at vi har hørt det så mye at vi tror det er rett og/eller at vi jåler til språket unødvendig. Noen bruker det for å høres mer sofistikerte ut, noe som i seg selv er et eneste stort paradoks.

Det å påpeke feil ved andres uttale eller grammatikk oppfattes i beste fall som irriterende eller petimetersk, så spørsmålet er hva som egentlig er mest plagsomt i det lange løp? Er det de som konstant bruker uttrykket feil eller sånne som meg som føler en trang for å påpeke feilen?  En ting er i hvert fall sikkert - hvis du lærer deg når du egentlig skal bruke uttrykket, kommer du også til å legge merke til hvor ofte andre bruker det feil.

Ønsker deg en forholdsvis fin dag videre!

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)