Rådgivning

Digitale løsninger

Enkelt språk betyr smart og troverdig

Publisert:

17.6.2020

Vi skriver våre første setninger på barneskolen. Og derfra går det i en jevn nedoverbakke. Det sniker seg tidlig inn en tanke om at lange og kompliserte setninger, med store ord, har en høyere intellektuell verdi enn de som er enkle og presise. Resultatet er at forbløffende mange tekster – enten de er skrevet av 16-åringer på videregående, eller administrerende direktører – ser ut som byråkratiske meldinger. Hvorfor blir det sånn? 

Vi bedømmes hele tiden ut ifra en profesjonell målestokk.

Kravene til profesjonalitet i arbeidslivet, og i samfunnet, har økt. Det kan i alle fall virke sånn. Alt skal strømlinjeformes. Vi har massevis av prosesser – og alle må forbedres! Siloer skal rives. Det er effektivisering, hjulpet av digitalisering, og det er samhandling på tvers. 

Det kan virke som om språket blir nok en måte å rettferdiggjøre verdien av vårt eget arbeid. Komplisert språk = høy kompetanse. Dette blir kanskje spesielt synlig når du starter i ny jobb. Stammespråket, som mange liker å kalle det, er ulikt fra arbeidsplass til arbeidsplass. Selv når metodene eller handlingene de beskriver er (så godt som) like. Da er det liksom tryggere å gjøre som alle andre, heller enn å forsøke å kommunisere så presist og forståelig som mulig. 

“Vi jobber med ekstremt kompliserte ting! Hvordan skal dere gjøre dette til en kort film?”

I nye prosjekter og med nye kunder bruker vi gjerne litt tid på å avkode den interne sjargongen. Og selvsagt er noen begreper knyttet til produkter, tjenester eller systemer som faktisk er unike. 

Den største jobben er allikevel å gjenkjenne mønstre i alt det andre. Det bør ikke komme som et sjokk at flertallet av utfordringene og løsningene vi møter i ulike prosjekter, uavhengig av bransje, har veldig mange fellestrekk. I Zoaring har vi jobbet med over 300 kunder, fra alle tenkelige bransjer. Spennvidden mellom de ulike oppdragene har gitt oss en unik innsikt. Nærmest som en intuisjon. Da blir det enklere å gjenkjenne disse mønstrene, og oversette dem til tydelig tale. 

Den gode nyheten: Det er mulig å skrive kort og forståelig om alt mulig. Enten oppdraget er å illustrere virkemåten til biosimilær kreftmedisin, hvordan Lean-metoden kan forbedre måten bedriften din jobber på, eller hvordan nettskyen egentlig fungerer. Det handler bare om å velge de riktige ordene, og den riktige fremgangsmåten. 

Forskning viser at tekster skrevet med et enkelt språk får avsenderen til å fremstå smartere.

Forklaringen er enkel. Dersom målgruppen forstår mer av det du skriver, gir også helheten mer mening. Velger du vage eller kompliserte begreper, fremfor enkle og allmenngyldige, riskikerer du å miste viktige deler av budskapet. Det finnes altså ingen grunn til å tro at et avansert språk får deg til å fremså som mer kompetent. Eller troverdig. 

Less is more

De språklige valgene vi gjør er nemlig ladet med mening. Språket vårt forteller mye om oss. Det er gjerne nyanseforskjeller som avgjør at én person fremstår kalkulert og overfladisk, og en annen person virker inderlig og troverdig. Det er ingen grunn til å tenke at dette er annerledes for bedrifter. 

Det krever mer å skrive kort og tydelig, enn langt og avansert. 

I starten av et nytt prosjekt sitter vi ofte på enorme mengder informasjon. Det gjelder både informasjon kunden har fra før, men også notater og tanker fra det første fellesmøtet. 

I denne fasen handler det om å vurdere kvaliteten på innholdet. Vi skreller vekk unøyaktigheter, punkter som ikke er relevante for målgruppen, eller argumenter som ligner for mye på hverandre. 

I neste fase bygger vi opp en troverdig argumentasjonsrekke, formulert med et forståelig språk. Det er gjerne på dette tidspunktet en del kunder begynner å svette litt. Når læresetningen har vært: “Avansert språk = høy kompetanse”, forstår vi at det motsatte kan virke fremmed. Og litt skummelt. De blir møtt med sitt eget arbeid; svart på hvitt, og ikke gjennom et slør av “bransje-mystikk”.  Men det handler altså om å gjøre seg forstått. Og å fremstå troverdig. Måten vi jobber med kunden for å komme frem til et godt resultat, er alltid interessant. Noen ganger er det som en tenniskamp. Eller er sjakkparti. Og andre ganger ligner det mer på gjørmebryting. Sånn er det. 

Det tar lang tid å formulere seg presist. 

Det tar lang tid å skrive kort. Og det er ikke ment som en vits. 

Resultatet blir alltid bedre!

Ole-Kristian Førde

Tekstforfatter, prosjektleder og bedriftens fotballstjerne. Ole-Kristian loser prosjektet ditt trygt i havn, og sikrer høy kvalitet på tekst og innhold.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)