Rådgivning

Elleve tips til forenkling av tekst

Publisert:

27.5.2020

Bli en mester på forenkling med våre elleve tips.

Forenklingstips #1: Høytlesning

Les gjennom teksten din høyt. Det er den aller beste måten å luke ut kronglete formuleringer, unødvendige setninger, vanskelige ord eller logiske brister. 

Forenklingstips #2: Buzzwords. Folk har en «bullshit-detektor»

Det snakkes utrolig mye om buzzwords, moteord og stammespråk. Nesten til en slik grad at buzzwords er det største buzz-ordet av alle. 

Visjoner, verdier og alskens store vyer kan være helt ypperlig å ha som overskrifter på en PowerPoint, eller malt med store bokstaver i resepsjonsområdet. Det er, allikevel, en fryktelig dårlig idé å bake det inn i skriftlig og muntlig kommunikasjon – enten målgruppen er intern eller ekstern. 

Vår erfaring er at buzzwords i alt for stor grad brukes som en språklig krykke. Resultater er at ingen forstår hva du egentlig forsøker å si. Dessuten er de fleste av oss utstyrt med en ganske sensitiv «bullshit-detektor». Med en gang den detektoren piper, er det stor fare for å miste troverdighet. 

Skriv tydelig. Skriv troverdig. Vær konkret. Og bruk dagligdagse ord – så langt det lar seg gjøre. Det vil lønne seg! 

Forenklingstips #3: Organiser teksten før du begynner å skrive

Med et tydelig bilde av hva du ønsker å formidle, blir det enklere å skrive tydelig og overbevisende. Siden vi jobber mye med tegning og animasjon, kan vi trekke frem en liten tegnemetafor. For å tegne et anatomisk korrekt ansikt bør du alltid bruke hjelpelinjer for å plassere øyne, nese, munn og ører i riktig relasjon til hverandre. Det er selvsagt mulig å gjøre det uten hjelpelinjer, men da ser ofte resultatet ut som en dårlig Picasso-kopi. 

Sånn er det også med skriving. Finn ut hva du egentlig ønsker å formulere. Hva er formålet med teksten? Hvilke argumenter er viktigst, og i hvilken rekkefølge bør de presenteres for å gi mottakeren en korrekt og forståelig reise? Organiser gjerne teksten ved hjelp av korte setninger i en punktliste. 

Forenklingstips #4: Les korrektur

Ikke stol på stavekontrollen. Les gjennom teksten din flere ganger. Dersom det er mulig, la teksten ligge en dag eller to og les den en gang til. Det er selvsagt også veldig nyttig å la noen andre korrekturlese. Og ja, det er lett å gå i forsvarsposisjon når det kommer innspill fra noen på sidelinjen. Men vit at det gjør teksten din bedre.

Forenklingstips #5: Det er mottakerne som bestemmer hvordan de leser teksten din 

Dette tipset kunne vi egentlig ha skrevet en hel avhandling om. Det handler i korte trekk om å rense hodet for all den kunnskapen du har om temaet du skriver om, og se ting fra mottakerens perspektiv. Det er på mange måter en øvelse i å forutse mottakerens tankemønster. Kartlegg hvor mye forkunnskap målgruppen har om temaet, og skriv med det som utgangspunkt. Det hører med til sjeldenheten at alt du skriver blir oppfattet akkurat slik du hadde tenkt det. Da er det ennå viktigere å bruke klarspråk, og være tydelig. Les tips 1, 2, 3 og 4 igjen. 

Forenklingstips #6: Bruk aktivt språk

Du husker sikkert noe fra norskundervisningen om aktive og passive verb, men la oss friske opp litt. I aktive setninger er det tydelig hvem som utfører en handling, for eksempel: «Du betaler en egenandel for legetimen». I passive setninger, derimot, er det uklart hvem som utfører handlingen: «Det betales en egenandel for legetimen». 

Språket virker fort mer engasjerende og direkte når du bruker den aktive formen, siden du kan fortelle hvem som gjør hva! Så spar heller den passive formen til når du ikke vet hvem som utfører handlingen i setningen. 

Forenklingstips #7: Punktum er din venn 

Punktumet forteller oss at det er på tide å ta en pause. Det gir oss tid til å trekke pusten og samle tankene våre før vi går videre til neste setning. Ignorerer du denne pausen, risikerer du at budskapet ditt vannes ut i et hav av småord og komma.

Så evaluer teksten din, og se om du kan erstatte noe av tegnsettingen med et punktum. 

Forenklingstips #8: Bruk riktig tegnsetting

Like viktig som å bruke punktum for å skape pauser i teksten, er det å bruke riktig tegnsetting – uansett om det er komma, kolon, spørsmålstegn eller tankestrek. 

Tegnsetting er helt essensielt for å gjøre seg fortstått, og noen ganger er det helt avgjørende for tekstens mening. Så bruk tegnsetting for å få frem budskapet ditt, men bruk det riktig!

Et lite tips til slutt, er å unngå å bruke semikolon så langt det er mulig. Det er veldig få som klarer å bruke det rett, så det enkleste er å holde seg unna!

Forenklingstips #9: Unngå pretensiøse synonymer

Vi vet det er fristende å snike inn ord som høres imponerende ut. Men, som Rema 1000 sier: det enkle er ofte det beste. Så unngå å bruke ord folk må slå opp i ordboken for å forstå – spesielt når det finnes et mer folkelig alternativ. 

Forenklingstips #10: Forklar fagord og andre vanskelige ord

Hvis det du skriver er rettet mot en målgruppe som har mye kunnskap innen temaet, kan du selvfølgelig imponere med store fagord. Men, skriver du til noen som ikke har så mye forkunnskaper, må du passe på å ikke skremme dem bort med tunge faguttrykk.  

Så, hvis du ikke kan forklare det du skal formidle på en enklere måte, må du i hvert fall forklare de ordene du bruker. 

Forenklingstips #11: Skriv kort! 

Skriv korte setninger. Punktum. 

Jo kortere noe er formidlet, jo enklere er det å forstå. Dette gjelder spesielt hvis du skriver for nett. Her gir leserne deg bare fem sekunder før de bestemmer seg for at teksten din er verdt å lese, eller om de skal trykke seg videre. 

Så det er viktig å komme til poenget – og det fort! 

Anja Marie Falch

Kreativ leder og selvdiagnostisert fonofob. Anja er kapteinen på Zoarings kreative skip og kan kommunikasjon, forenkling og formidling av budskap til fingerspissene. Med en urokkelig tro på at ingen utfordringer er for store, sørger hun for at kundens forventninger ikke bare møtes, men overgås gang på gang.

Vi vil gjerne høre fra deg

Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg – enten du har et konkret kommunikasjonsbehov eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Skriv inn kontaktinformasjon, så hører du fra oss!

Takk! Vi har mottatt meldingen din :)
Oops! Her gikk noe galt. Prøv igjen :)