Grammatikk
3 Kommaregler du får bruk for
Publisert:
6.10.2022
Komma er vanskelig. Etter x-antall år på skolebenken, en bachelor i journalistikk, og nesten et tiår der jobben min har vært nettopp det å skrive burde jeg jo være skråsikker på alle kommareglene. Men det tror jeg nesten er umulig.
Hvis du sier til meg at du er 110% sikker på alle kommareglene, vel… Da mister jeg 110% tiltro til deg.
Derfor er det kanskje litt paradoksalt at jeg i denne månedens grammatikkhjørne skal snakke om nettopp kommaet. Det er umulig å få med seg alle kommareglene i et innlegg, men jeg synes alltid det er nyttig med en oppfriskning på de viktigste av dem. Så her kommer noen av kommareglene + en liten refresher på helsetninger og leddsetninger!
1. Komma mellom helsetninger som er bundet sammen med og, eller, for og men.
«Kari prøver å spise sunnere, men hun synes sjokolade er alt for godt.»
En helsetning er en setning som kan stå alene, og som ikke er et ledd i en annen setning. Både setningene «Kari prøver å spise sunnere» og «hun synes sjokolade er alt for godt» kan grammatisk sett stå alene, og er derfor helsetninger. Siden vi binder begge setningene sammen med ordet «men», trenger vi et komma.
2. Komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
«Da Kari kom på kafeen, var de utsolgt for kake.»
En leddsetning er en setning som ikke kan stå alene, men som er et ledd i en helsetning. For eksempel kan ikke setningen «Da Kari kom på kafeen» stå alene. Det er en leddsetning, altså skal det stå et komma bak.
En god huskeregel er at det ofte skal være komma i setninger som starter med dersom, hvis, når og da.
3. Komma før og etter unødvendige innskudd.
«Kari, som er veldig glad i sjokolade, prøver å spise mer grønnsaker.»
Leddsetningen «som er veldig glad i sjokolade» et et innskudd. Det vil si at den gir oss tilleggsopplysninger, men at den kan utelates uten at det påvirker setningen. «Kari prøver å spiser mer grønnsaker» er fortsatt en helsetning som grammatisk sett fungerer på egenhand.
Puh! Jeg tror det er nok for denne gang.
Som dere ser, trenger du en grunnleggende forståelse av både helsetninger og leddsetninger for å vite hvor og når det skal være komma. Og det er ikke lett å holde styr på alt. Det er sikkert noen kommafeil i dette innlegget til og med.
Husk at kommaets rolle er å gi oss korte, naturlige pauser i en setning. Kommaet skal gjøre det enklere å lese, ikke vanskeligere å skrive.
Og med det i bakhodet tenker jeg vi runder av. Følg med videre for enda flere kommaregler!