fbpx
Video technical specifications

Anbefalinger til bruk og utforming av Zoaring-film i sosiale kanaler

Tipsene og spesifikasjonene i dette blogginnlegget er myntet på filmer og innhold laget av Zoaring, for Zoarings kunder. 

Generelt: 

Det er viktig å understreke at det ikke finnes en rigid eller endelig formel hva angår riktig eller gal lengde på en film – utenom de rent tekniske begrensningene på hver plattform. Godt innhold og tydelig og dynamisk historiefortelling er det aller viktigste suksesskriteriet. 

Facebook: 

Dersom filmen kun skal brukes på Facebook, kan det være lurt å tenke 9:16 eller 1:1

Skal filmen brukes på Youtube, egne nettsider, eller dersom det er udefinert ved prosjektstart, er det mer enn godt nok å lage 16:9. 16:9 er utvilsomt det mest anvendelige formatet. Filmen bør alltid lastes opp på selve plattformen, og ikke linkes via YouTube eller Vimeo. Både fordi Facebooks algoritmer favoriserer filmer lastet opp direkte på plattformen, men også fordi det er enklere å måle hvordan filmen presterer. 

Analyser av 100 millioner Facebook-videoer viser at optimal lengde for å oppnå mest og best interaksjon med seeren er mellom 60 til 90 sekunder. Etterfulgt av 90-120 sekunder. Dernest 30-60 sekunder. Analysen viser at man aller helst bør unngå filmer over 2 minutter. 

 • Anbefalt sideforhold/aspect ratio: mellom 16:9 og 9:16. Med andre ord mellom “Landskap” og “Portrett”. Også aktuelt med 1:1, som fungerer godt på desktop og mobil
 • Maks filstørrelse: 4GB
 • Anbefalt video-format: .MP4 og .MOV

Undertekst/subtitles: 

Vi anbefaler alltid bruk av underteksting til filmer som lastes opp på Facebook. Enten hardcode underteksting som vi  i Zoaring kan gjøre, eller så må det lastes opp en .srt-fil i det du laster opp filmen på plattformen. Da har du mulighet til å skru av eller på undertekst. 

YouTube:

Plattformen belønner i større grad kvaliteten på innholdet og produksjonen, heller enn hvorvidt filmen er 1 eller 5 minutter. 

HubSpot har gjennomført en analyse som beskriver at filmer på omkring 2 minutter oppnår mest engasjement. Men andre data tyder på at lengre filmer, 5-7 minutter, har større sjanse for å bli delt. Konklusjonen er altså ikke entydig, og bør ikke nødvendigvis ligge til grunn for hvorvidt filmen bør bli ett minutt eller to-tre-fire minutter.

 • Anbefalt sideforhold/aspect ratio: 16:9
 • Maks filstørrelse: ikke relevant. 
 • Anbefalt video-format: .MOV, .MPEG4, MP4, .AVI, .WMV, .MPEGPS, .FLV, 3GPP, og WebM

Undertekst/subtitles: 

Det er ikke like viktig å ha hardcode undertekst på YouTube som på Facebook. Men det kan være smart å ha mulighet for å skru på teksting, da både som norsk og engelsk som standard – dersom filmen kan ha interesse utover landegrensene. Det kan enten gjøres ved å bruke YouTubes egne undertekst-funksjon, eller du kan legge inn en ferdig .srt-fil.

LinkedIn:

LinkedIn selv skriver at den optimale lengden på en video er mellom 30 sekunder og 5 minutter. Lengden på filmen er med andre ord ikke hovedfokuset. Det er naturlig å tro at mange av de samme anbefalingene for YouTube også gjelder LinkedIn. Det skrives mye om at tematikk og sjargong skal være profesjonell, og speile brukerne på plattformen, men det er veldig sjelden et problem for Zoarings kunder. Filmen bør alltid lastes opp på selve plattformen, og ikke gjennom en link fra YouTube eller Vimeo.

 • Anbefalt sideforhold/aspect ratio: 1:2.4 til 2.4:1. Altså, “Landskap” og “Portrett”, men med andre sideforhold enn på en del andre plattformer
 • Maks filstørrelse: 5GB
 • Anbefalt video-format: .ASF, .AVI, .FLV, .MOV, .MPEG-1, .MPEG-4, .MKV, og .WebM

Undertekst/subtitles: 

Vi anbefaler alltid bruk av underteksting til filmer som lastes opp på LinkedIn. Enten hardcode underteksting som vi i Zoaring kan legge på selve filmen, eller det kan legges inn en egen .srt-fil (closed caption) når filmen lastes opp på plattformen. 

Instagram:

Hubspot oppgir at den ideelle filmen på Instagram er 26 sekunder lang. Med andre ord: filmene bør ikke være over 30 sekunder. En tydelig og fengende visuell idé, som aller helst bør presentere filmens “overskrift” i løpet av de første seks sekundene. 

Zoaring kan planlegge og produsere egne teasere av lengre filmer som fungerer godt på Instagram. Det bør planlegges i startfasen av produksjonen. 

 • Anbefalt sideforhold/aspect ratio: Kvadratisk 1:1 (600 x 600 piksler), Horisontal 1.9:1 (600 x 315 piksler) og vertikal 4:5 (600 x 750 piksler)
 • Maks filstørrelse: 4GB
 • Maks lengde: 60 sekunder
 • Anbefalt video-format: .MP4 og .MOV

Vi vil gjerne høre fra deg!

Vår filosofi er at uansett hvor komplisert noe er – så kan det forenkles. Vi tar veldig gjerne en kjapp prat med deg, enten du har et konkret kommunikasjonsbehov, eller en litt løsere idé som du trenger hjelp med å gi mer konkret form.

Zoaring logo white small

I Zoaring hjelper vi deg å formidle ditt budskap slik at du blir forstått. Gjennom vår forenklingsprosess har vi hjulpet over 350 kunder å skape enkle, spennende og effektive historier.

Ta kontakt

contact@zoaring.com

Hospitalsgata 6
4006 Stavanger
Norge

Følg oss